• مقدمه

انقلاب اسلامی، بزرگترین تحول آرمانی در عصر غیبت امام عصر)عج( که در سنت امامت اهل البیت(ع) شکل گرفته است و تنها انقلاب  ماندگار در قرون اخیر است که چهار دهه تجربه استقلال و مبارزه با الحاد و استکبار را در پرونده خویش دارد. بنیادهای معرفتی و اعتقادی و آرمانهای متعالی و رویکردهای ارزشی،نظیر ولایت فقیه و مردم سالاری دینی، حقیقت انقلاب اسلامی  را فراتر از نظریه های مدرن و پست مدرن قرار داده است. شکوفایی ظرفیت های عالی اندیشگی و غنای فرهنگی و معنوی این انقلاب  ، میتواند الگوی بی بدیلی از یک فلسفه سیاسی مبتنی بر دین و انسانیت و کلان نظریه ای برای زیست جهان بشریت در مقابل فلسفه سیاسی لیبرالیسم و الحاد سوسیالیسم و مکاتب مادی ،مطرح کند. اما کوتاهی و قصور چند نسل در مهندسی و بازسازی اندیشه انقلاب  و طراحی الگوی قابل فهم از آن، در کنار تلاش بی وقفه دشمنان در غبارآلود کردن چهره نورانی این انقلاب  ،سبب شده است تا بخش زیادی از مردم جهان و آزادی خواهان و مستضعفان و مظلومانی که تشنه آموزه های این انقلاب  هستند، نسبت به آن بی اطلاع بمانند و ایده صدور انقلاب اسلامی  که از آرمان های امام خمینی بود ، به درستی محقق نشود.

  • مؤسسه آموزش عالی طلوع مهر با درک ضرورت تبیین اندیشه انقلاب اسلامی و تولید و گسترش نظریه و نوآوری پیرامون آن، بر اساس رسالت انقلابی خویش ،تصمیم گرفت تا در آستانه چهل و سومین سالروز انقلاب اسلامی در ۲۲ بهمن ۱۴۰۰ و سومین سالگرد صدور «بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی» توسط مقام معظم رهبری حضرت آیت الله العظمی خامنه ای، «اندیشکده مطالعات انقلاب اسلامی » را تأسیس نماید.

 

 

  •  تعریف

اندیشکده مجموعه ای از نخبگان علمی و استعدادهای بالفعل است که ضمن اندیشه ورزی دائمی، نقطه تلاقی نهادها و مراکز آموزشی و پژوهشی است تا به مثابه اتاق فکر، زمینه تضارب آرا و گفتگوهای علمی میان اندیشمندان و گروه های مختلف دانشی را فراهم کند. نقش آفرینی درراهبری ،هدایت و سامان بخشی به تلاش های اندیشه ورزی،ایده پردازی در عرصه های پژوهشی و آموزشی برای تولید نظریه و نوآوری و تبیین حقایق انقلاب اسلامی،از وظایف ذاتی این مرکز است.

 

  • اهداف
  1. تبیین فلسفه سیاسی انقلاب اسلامی بر پایه مبانی قرآنی، روایی با رویکردهای معرفتی، کلامی، فقهی ، فلسفی و جامعه شناختی؛
  2. نظریه پردازی، نوآوری علمی و ارائه الگوی های معرفتی مناسب قابل فهم و قابل تحقق در همه جهان، بر پایه خوانش مجدد بنیادها ، آرمانها و دستاوردهای انقلاب اسلامی ؛
  3. ترسیم چشم اندازهای مطلوب از آینده انقلاب اسلامی ، معطوف به تمدن نوین اسلامی و ظهور خورشید ولایت عظمای مهدوی(عج)؛
  4. طراحی راهبردها و راهکارهایی برای بهره گیری از فرصت ها و ظرفیت ها و دفع تهدیدها و رفع کاستی های موجود ، برای دستیابی به اهداف انقلاب اسلامی در گام دوم ؛
  5. آسیب شناسی علمی، فرهنگی و سیاسی از چهار دهه تجربه انقلاب در گام اول

 

  • سیاست ها
  1. استفاده از ظرفیت های علمی و پژوهشی حوزه علمیه قم؛

۲.تعامل سازنده علمی و تحقیقاتی با همه مجامع و مراکز مرتبط داخلی و خارجی؛

  1. استفاده از همه ظرفیت های پژوهشی، آموزشی ، ترویجی در راستای نیل به اهداف اندیشکده؛
  2. تولید محتوای علمی و تدوین کتب درسی برای رشته های مرتبط با انقلاب اسلامی در مراکز علمی حوزوی و دانشگاهی؛

۵.تلاش در ایجاد دغدغه های انقلابی و شکوفایی ظرفیت های بالقوه در راستای تبیین انقلاب اسلامی؛

  1. حضور فعال در عرصه فضای مجازی از طریق ایجاد سایت، پایگاه های علمی و استفاده از شبکه های علمی و اطلاع رسانی؛
  2. دوری از گرایش و ورود به جریان های سیاسی و خط بازی های جناحی؛
  3. اولویت بهره گیری از ظرفیت های علمی و پژوهشی استادان، دانشجویان و گروه های علمی مرتبط با دانشگاه و بهره مند سازی آنها از نتایج و فعالیت های اندیشکده ؛

 

  • وظایف
  1. انجام‌ پژوهش های بنیادی، راهبردی و کاربردی درباره‌  انقلاب اسلامی
  2. ایجاد ارتباط‌ فعال‌ و سازنده‌ با سایر موسسات‌ و مجامع‌ علمی و پژوهشی در داخل‌ و خارج‌ از کشور در‌چهارچوب‌ مقررات‌ و ضوابط‌ دانشگاه ؛
  3. بهره‌گیری از آخرین‌ نتایج‌ تحقیقات‌ و پیشرفت های علمی در کلیه مراحل‌ پژوهشی در جهت‌ توسعه‌ اهداف‌ اندیشکده‌؛
  4. برگزاری همایش ، نشست، کارگاه و مجامع‌ علمی داخل ایران‌ و بین‌المللی با مشارکت‌ و همکاری دیگر موسسات‌ پژوهشی و آموزشی در موضوعات‌ مرتبط‌ با وظایف‌ اندیشکده؛
  5. تلاش در برگزاری کرسی های نظریه پردازی، آزاداندیشی، نقد و نوآوری؛
  6. گردآوری اسناد و مدارک‌ علمی برای‌ مطالعه‌ و تحقیق‌ در زمینه‌ فعالیت های اندیشکده‌؛
  7. تالیف‌ و تدوین متون‌، آثار و نشریات‌ علمی و پژوهشی متناسب‌ با اهداف‌ اندیشکده‌؛
  8. تلاش در جهت‌ به‌ کارگیری نتایج‌ تحقیقات‌ به‌ عمل‌ آمده‌؛

 

  •  ساختار
  1. شورای سیاست گذاری

شورای سیاستگذاری که نقش سیاست گذاری و نظارت بر اندیشکده را بر عهده دارد،  شامل ریاست دانشگاه ، معاونین آموزش و پژوهش دانشگاه و مدیر اندیشکده است.

 

  1. مدیر اندیشکده

مدیر اندیشکده، کارشناسی است با تحصیلات عالیه حوزوی و دانشگاهی و متخصص و صاحب نظر و دارای تألیفات مرتبط با مطالعات انقلاب اسلامی است که با حکم ریاست دانشگاه انتخاب می شود.

  1. شورای علمی

شورایی است، شامل سه تا پنج نفر از صاحب نظران که تحت مدیریت مدیر اندیشکده در فرآیند علمی و پژوهشی، نقش کارشناسی و مشورتی دارد.

اعضای شورا به پیشنهاد مدیر اندیشکده و تایید ریاست دانشگاه انتخاب خواهند شد.

یادآوری: مدیر اندیشکده به حسب نیازو به تناسب موضوعات علمی و با هماهنگی با ریاست دانشگاه، می تواند از کارشناسان و صاحب نظران در شورای علمی ، بهره بگیرد.

  1. کارگروه های پژوهشی

در راستای تحقق اهداف و وظایف اندیشکده سه گروه ذیل بر اساس آیین نامه داخلی و شرح وظایف، فعالیت می کنند.

  • گروه مطالعات فرهنگی انقلاب اسلامی
  • گروه فلسفه و جامعه شناسی سیاسی انقلاب اسلامی
  • گروه مطالعات راهبردی و آینده پژوهی انقلاب اسلامی

 

  • اساسنامه اندیشکده مطالعات انقلاب اسلامی، در مورخه ۱۵ دیماه ۱۴۰۰ در شورای سیاستگذاری به ریاست رئیس دانشگاه به تصویب رسید. اختیار اصلاح و بازنگری در آن بر عهده شورا خواهد بود.

دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.